Portret van de webmaster Image Logo Portret van de webmeesteres Reageer per E-mail
Ontwerpen: deel 1 Ontwerpen: deel 2 Ontwerpen: deel 3

Home
Screenreaders
Inleiding
Webhosting
Een eigen domeinnaam
Publiceren
Ontwerpen: deel 1
Ontwerpen: deel 2
Ontwerpen: deel 3
Promotie (metatags.nl)
Interactie en Dynamiek
Doctypes
Alle kleuren
Contact
Disclaimer


Experiment online
Web ontwerpen


Webhosting

Analyse. Alvorens je een tehuis voor je toekomstige website gaat zoeken is het handig eerst een analyse van die website te maken. Enig antisiperend vermogen komt daarbij goed van pas. De volgende punten neem je mee in je analyse:
De grootte van de website in bytes. een byte bestaat uit 8 bits, en er gaan er 1000 van in een kilobyte (kB). 1000 Kb vormen samen 1 megabyte (MB). Als je een aantekening maakt in het 'Kladblok' dan resulteert dat in een .txt-bestand van 1 of 2 kB. Een 'MS-Word' bestand neemt al snel 25 kB in beslag.
Webpagina's in .HTML formaat zijn iets groter dan een .txt-bestand, maar
webpagina's gemaakt met 'Frontpage' of andere WYSIWYG(what you see is what you get) editors neigen meer naar het 'MS-Word' gewicht. Foto's kunnen vele MB's groot zijn, maar door de juiste grafische tools te gebruiken, kun je een webplaatje behoorlijk verlichten.
een gemiddeld webplaatje neemt 45 kB in beslag.
Geluiden zijn vergelijkbaar met foto's. Toeters en belletjes nemen tussen de 10 en 50 kB voor hun rekening. Uitgaande van het bovenstaande kunnen we vaststellen, dat de meest minimale website al snel een megabyte in beslag zal nemen, en dat derhalve 10 MB aan schijfruimte geen overbodige luxe is.

Het doel van de website. Wordt het een informatieve site, een interactieve site of een combinatie daarvan? En wat versta je onder informatief? Als het je er om te doen is, om de wereld te vertellen hoe je heet, dat je een hond hebt, dat je niet goed kunt zien, maar wel een e-mail adres hebt, dan kun je dat informatief noemen. Even in het midden gelaten of daar iemand in geïnteresseerd is, volstaat hier al het minimum aan webhosting.
Wil je het echter eens wat uitgebreider over je hobby hebben (bravo een onderwerp!), dan gaat de schijfruimte een rol spelen. Als plaatjes nodig zijn om het verhaal te ondersteunen, reken dan maar op minimaal 10 MB.
Wil je er een gastenboek op na houden, of een forum aanbieden, waarop lezers van gedachten kunnen wisselen, dan moeten de extra diensten die daar voor nodig zijn, door de host worden aangeboden. Zie voor meer informatie hierover het hoofdstuk: 'Interactie en Dynamiek'.
Een winkel openen op het wereld wijde web behoort zeker tot ieders mogelijkheden, maar de host moet dan wel commercieel gebruik ondersteunen, en de benodigde veiligheid bij betalingsverkeer bieden.

Het gebruik van de website. Hoeveel lezers zullen op je website afkomen? Als dat er duizenden per maand zijn, dan gaat de bandbreedte een rol spelen.
Sommige hosts laten maar een beperkt data verkeer per maand toe. Hoe meer mensen de site bezoeken, hoe meer de eigenaar van de site moet betalen. Een populaire site is erbij gedient, dat de site altijd bereikbaar is. Bij goedkope oplossingen wil het nogal eens gebeuren dat je site regelmatig uit de lucht is. Ook is het prettig als het aan je website gekoppelde e-mail adres ten alle tijden werkt.
Om je website op het www te publiceren moet de host op het internet aangesloten zijn met een snelle verbinding, Een 'dikke pijp' in vakjargon. Spreken we bij thuisverbindingen over 'modem' of 'A-DSL', bij hosts heten die verbindingen: T1, T3 of hebben ze een merknaam. Hoe dikker de pijp tussen de host en het internet, hoe sneller de bezoekers van je website de pagina's op het scherm krijgen. Ook de snelheid waarmee bestanden kunnen worden gedownload is afhankelijk van de snelheid van de host.
Ga er maar vanuit dat je na een tijdje wilt uitbreiden. Hosting op maat op dit moment betekent meestal uitbreiden of verhuizen in de toekomst. Nu hoeft het verhuizen van een website naar een andere host geen froot probleem te zijn, als de huidige host tenminste de gebruikelijke norm hanteert. Bij goedkope oplossingen is dit echter vaak niet het geval. In zo'n geval betekent verhuizen meestal opnieuw beginnen. Door de boven genoemde analyse te maken kun je jezelf een hoop werk besparen. Het zal duidelijk zijn: hoe professioneler je website gaat worden, hoe professioneler de host moet zijn.
In het verleden werden alle websites nog gehost op computers die op het UNIX besturingssysteem draaiden. Microsoft heeft gedurende de laatste 10 jaar niet stil gezeten, en geprobeert een graantje mee te pikken van het explosief groeiende internet. Op dit moment is webhosting dus ook mogelijk op één op Windows draaiende computer, al zijn de UNIX en LINUX-hosts nog altijd ruim in de meerderheid.
Bij Microsoft kan men het niet na laten om alles gebruikersvriendelijk te maken. Helaas betekent gebruikersvriendelijk in de optiek van Microsoft: grafisch. Volgens Microsoft is de mensheid te dom om te lezen, en dient zij zich te bedienen van plaatjes. Dat de mensheid het daar mee eens is, blijkt wel uit de omzetcijfers. Helaas is grafisch ook ontoegankelijk. Onder andere voor schermlezers. Al kunnen de betere programma's zoals 'Hal' die plaatjes ook weer redelijk goed omzetten naar tekst. Het UNIX besturingssysteem is op tekst gebaseerd, en dus per definitie toegankelijker. De eerste keus waar je dus voor komt te staan is: hosting op UNIX, LINUX of Windows.
Vervolgens moet je een pakket kiezen dat voldoet aan de eisen die uit je analyse zijn ontstaan.
Hier is een lijst met mogelijkheden.

Zelf hosten. Niet doen! Gaat meestal mis.
Gratis. Wordt vaak aangeboden door internet providers. Meestal beperkte schijfruimte en een minimum aan diensten. Geschikt voor de : "Ik heet Piet, welkom op mijn website-types".
Goedkoop. Meestal bekend als: 'Shared hosting'. Je deelt de schijf van de host met andere gebruikers. Schijfruimte van 25 tot 150 Mb. Meestal meerdere diensten beschikbaar, beperkte service. Met wat creativiteit echter goed bruikbaar.
Betaalbaar. Meestal bekend als: 'Virtual Private Hosting'. Vrijwel volledige toegang tot alle diensten, goede service. Schijfruimte van 100 tot 300 Mb.
Duur. 'Private' of 'Dedicated Hosting'. Je eigen computer, onderhouden door de hosting-firma, en aangesloten op het internet met de snelheid die erbij hoort.

Ten slotte. De keuze voor een host is dus een afweging tussen je ambities en de stand van je bankrekening. Door het woord: 'webhosting' eens in te tikken bij google krijg je een enorme lijst met bedrijven die zich daar mee bezig houden. Vergelijkend waren onderzoek is hier zeker op zijn plaats.
Niet altijd is duurder ook beter. De geboden service is ook belangrijk. Kijk naast de prijs ook naar de aanwezigheid van een helpdesk, en probeer die zonodig eerst uit.
Vraag anderen naar hun ervaringen en bedenk dat je al vast kunt beginne met het maken van de door jouw gewenste site, voordat je een host hebt. De host moet namelijk passen bij je website, en niet andersom!

Kalender Datum:
Laatste wijziging:

Corrie Looijen
© 2010-2015