Portret van de webmaster Image Logo Portret van de webmeesteres Reageer per E-mail
Ontwerpen: deel 1 Ontwerpen: deel 2 Ontwerpen: deel 3

Home
Screenreaders
Inleiding
Webhosting
Een eigen domeinnaam
Publiceren
Ontwerpen: deel 1
Ontwerpen: deel 2
Ontwerpen: deel 3
Promotie (metatags.nl)
Interactie en Dynamiek
Doctypes
Alle kleuren
Contact
Disclaimer


Experiment online
Web ontwerpen


Inleiding

Een groot deel van de teksten op de volgende pagina's, zijn met toestemming van de auteur, over genomen van een onlangs opgeheven website.
Ik vond het zonde om deze informatie verloren te laten gaan, omdat er op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd hoe een eenvoudige site gebouwd wordt.
Heb je eenmaal begrepen hoe dit in zijn werk gaat, dan kun je van daar uit zelf een meer gecompliceerde website bouwen.
Zo hier en daar heb ik de teksten wel wat aangepast, maar die wijzigingen hebben geen betrekking op de instructies zelf.Op deze pagina's maak je kennis met de meeste aspecten die een rol spelen bij de tot stand koming van een website. Met groot of klein en mooi of lelijk wordt geen rekening gehouden, omdat over smaak nu eenmaal niet valt te twisten. Wel zal ik het hebben over al dan niet toegankelijk.
Ook zal ik proberen de meeste termen en begrippen de revue te laten passeren.

Websites

een website is een verzameling documenten op de harde schijf van een computer,
die continue aangesloten is op het internet, de server. Op zo'n computer is een programma geïnstalleerd, dat reageert op verzoeken om die documenten te tonen.
een veel gebruikt programma dat dat kan is de 'Apache' webserver.
Als je in Internet Explorer een adres van een website (url) intikt, en op Enter drukt, dan stuur je zo'n verzoek het internet op. Via allerlei andere computers bereikt dat verzoek uiteindelijk de server met daarop de verzochte website.
als je geen speciale website hebt opgegeven, dan zoekt de server de meest voor de hand liggende pagina op, meestal 'index.html' of 'default.html'.
In het configuratiebestand van 'Apache' staat vermeld, welke documenten in aanmerking komen voor de titel: 'meest voor de hand liggende pagina'.
De server leest de pagina even snel door, en als er geen speciale opdrachten in staan, dan wordt de pagina naar de verzoekende computer gestuurd, en door Internet Explorer of een andere browser op het scherm getoond.

Servers

Servers zijn niets meer of minder dan computers, zoals jij en ik die thuis hebben staan. Ze krijgen de naam: 'server' door de taken die ze moeten uitvoeren, en de programma's die ze daar voor nodig hebben. Is een computer uitgerust om websites op te slaan en op verzoek aan andere te tonen, dan spreken we van een 'web- of http-server'.
Moet de computer bestanden bewaren en op verzoek aan andere leveren, dan heet zo'n ding een 'File of FTP-server'. Er zijn computers, die de namen en de daarbij behorende IP nummers onthouden. Die noemen we 'Domein Naam Servers' (DNS), en in het geval van postverwerking
spreken we van een 'Mail-Server.

Deze cursus

Door het programma 'Apache'op de computer te installeren maak je van je home-computer
dus een webserver. Nu nog een map vullen met webpagina's en je bent de trotse bezitter van een eigen website. Aan deze methode kleven echter nogal wat nadelen. Ten eerste moet je computer vanaf dat moment altijd op het internet zijn aangesloten,
tenminste, als anderen er iets aan willen hebben. Deze verbinding moet in staat zijn om grote hoeveelheden gegevens te verwerken, tenminste, als je meer dan één gebruiker tegelijk van je website wilt laten genieten. Ten tweede moet je er voor zorgen dat het adres van jouw computer
bekend is. Iedere computer die verbinding maakt met het internet,
krijgt een nummer toegewezen, het zogenaamde IP adres. Dus even de hele wereld per e-mail
op de hoogte brengen van jouw IP adres, tenminste, als je wilt dat men je website kan vinden.
Om het je wat makkelijker te maken, is het begrip: 'Webhosting'onstaan. Hierbij neemt iemand anders (vaak je internet provider) de bovenstaande taken voor zijn rekening, tegen een geringe vergoeding of soms zelfs gratis. Op de pagina over Webhosting kun je lezen welke aspecten
een rol spelen bij het kiezen van een host. Met het vinden van een host ben je er nog niet.
Een website is geen website als hij niet ergens over gaat. Er zal dus geschreven moeten worden. Als dat gebeurt is, zal het stapeltje webpagina's op de server van de host moeten worden geplaatst en tenslotte zul je enige bekendheid aan het bestaan van je webstek willen geven.
Een beetje website heeft zijn eigen naam. Wat zijn domeinnamen nou eigenlijk, hoe kom je eraan en
wat kost het? de link Een eigen domeinnaam geeft uitkomst.
Een website schrijven kan op vele manieren. Er zijn inmiddels heel veel programma's in gebruik die
speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Via de link Ontwerpen
vind je meer informatie over dit onderwerp. Termen zoals HTML, editors en WYSIWYG worden hier behandeld. Via de link Publiceren lees je meer over het uploaden van je vers ontworpen website naar de server.
Hier praten we over 'FTP', Telnet en de programma's die daarvoor nodig zijn. Ook het onderhoud van je
website komt hier aan bod.
De link Promotie verwijst naar een toegankelijke, Nederlandstalige website, waar je alles kunt lezen over metatags, zoekmachines en internet marketing.
Vervolgens kun je naar de link Interactie en dynamiek gaan om te lezen wat er voor nodig is om je website tot leven te brengen met CGI, PHP of Perl.

Ten slotte

Techniek is belangrijk en interessant, maar techniek alleen is niet voldoende. Een website moet ergens over gaan.
Het liefst over één onderwerp, hoogstens over twee onderwerpen, die met elkaar in verband staan.
Een website moet een doel hebben, en in een behoefte voorzien. De gepresenteerde informatie moet prettig leesbaar zijn en makkelijk te navigeren. De inhoud moet up-to-date zijn en verwijzingen moeten
ergens naar verwijzen. Met telegramstijl, onder constructie-pagina's en
dode links maak je niemand blij. Door ondeskundig gebruik van opmaaktechnieken produceer je ontoegankelijke pagina's.

Kalender Datum:
Laatste wijziging:

Corrie Looijen
© 2010-2015